Bach Cantatedienst in de Vredehorst

Er staat iets bijzonders te gebeuren! Aanstaande zondag 24 september om 19:00 houden we een zogenaamde cantatedienst in de Vredehorst in Hoogeveen.

In deze dienst wordt de cantate Komm, du süße Todesstunde van Johann Sebastian Bach (BWV 161) gezongen en gespeeld. Bach liet zich inspireren door de in zijn tijd voor deze zondag voorgeschreven Bijbeltekst: Lucas 7: 11-17, waarin Jezus de gestorven jongeling te Naïn uit de doden opwekt. In die tijd las men deze tekst niet als levensbevestigend wonder, maar als beeld van iets anders, de “Thodessehnsucht” Dit is de toen wijdverbreide gedachte: hoe korter op aarde, hoe eerder in het eeuwige leven bij Christus. Met hulp van een tekstdichter maakte Bach hierbij een stukje prachtige muziek van bijna 20 minuten.
300 jaar geleden kon je in de plaatsen waar Bach werkte iedere zondag zoiets moois beleven. Toen hoorde het gewoon in de kerkdienst. Een soort extra muzikale preek, na of rondom die van de dominee zelf. In een cantatedienst vandaag de dag grijpen predikanten vaak de gelegenheid aan om in hun overweging de boodschap en muziek met elkaar te verbinden. Dominee Wim Loosman zal deze Cantatedienst in de Vredehorst leiden. Tijdens de dienst wordt een collecte gehouden voor de onkosten.

Er zijn ongeveer 200 van deze Bachcantates overgeleverd. De missie van het Cantatecollectief “Ewiges-Feuer” is ze allemaal eens in een cantatedienst uit te voeren. Cantate 161 is één van Bachs vroege cantates, geschreven te Weimar voor de zestiende zondag na Trinitatis (27 september 1716). In 2023 valt deze zondag op 24 september. Het is één van de meest uitgevoerde cantates, dus misschien ook wel één van de mooiste, in elk geval een uiterst fijnzinnige. Het Cantatecollectief voert de cantate uit in een later in Leipzig wat aangepaste versie. Zonder “flauti dolce” (blokfluiten), maar met traverso’s, de dwarsfluiten uit die tijd.

Geert Jansen
Ambtsgroep Vieringen PWG de Weide

Reacties zijn gesloten.