De kaarsenkrans in de diensten van Pasen

Uitgedacht en gemaakt door Gert Kuyper en Hilje van der Vinne

Deze krans werd voor het eerst gebruikt dit jaar in de Paaswake op 11 april.
In die wake wordt de nieuwe Paaskaars binnengebracht terwijl gezongen wordt “Licht van Christus”.
In andere jaren wordt het licht verder verspreid door de kerk; maar in deze tijd, waarin iedereen thuis meekijkt met de vieringen, was er deze krans om die volheid en de verspreiding van het licht te laten zien.
Een krans met twaalf kaarsen, symbool voor de gemeente van Christus.

De basis van deze verbeelding bestaat uit een krans van wilgentakken. In de Bijbel wordt de wilg genoemd als beeld van Heil. (Jes. 44:3-4) Nieuw leven, door de groeisnelheid van Wilg. ( Volksnaam is o.a. Paashout.) In deze basis steken gekleurde bloemen.

De betekenis kleuren van de bloemen:
Met Pasen: roze/ zalm: licht dat doorbreekt; in het Vieruur woensdag na Pasen: geel, licht en glorie; Op zondag na Pasen, beloken Pasen, wit voor vreugde en zuiverheid. In het Vieruur op woensdag 22 april (zie foto): veelkleurigheid. Als je daarin de kleuren rood-wit-blauw en oranje in zijn opgevallen kun je daar ook een verwijzing naar de nationale herdenkingen in deze tijd in zien.
Het blauw van de vergeet-mij-nietjes: staat voor trouw, of in deze Corona-tijd: We missen elkaar maar we vergeten elkaar niet.
Tulpen verwijzen naar gebed zoals bv. in ps. 106: 47
Door de krans zijn op deze dag Klimop ranken geweven, verwijzend naar Gods trouw aan de mensen, ps. 106: 45 , niet alleen binnen de kring van licht, maar ook daarbuiten.

Reageren is niet mogelijk