Een nieuw kruis voor De Vredehorst

Een prachtig kunstwerk met diepe betekenis

Donderdag 8 juni heeft De Vredehorst een nieuw kruis gekregen. Marleen B. Berg, kunstenares uit Zeist, heeft het kruis gemaakt. Marleen gaf op zondag 11 juni een toelichting aan alle aanwezigen na afloop van de kerkdienst.

Rudolf Kikkert: “Omdat we sinds november 2016 samen in één kerk de diensten vieren, voelt het goed dat een nieuw kruis nu onderdeel van onze vernieuwde Vredehorst in de Weide is geworden. Het is een prachtig kunstwerk met een diepe betekenis geworden.”

Marleen Berg vertelde aan de goedgevulde zaal: “Koper is door de eeuwen heen symbool voor het menselijke, goud voor het goddelijke. Goud behoudt zijn glans, roept associaties op met kracht, warmte. Zowel koesterend, leven gevend als ongekend krachtig.
Koper is gevoelig voor de omgeving, het wordt door de jaren getekend.
Het dunne koper verbeeldt het leven: gekreukt, gehamerd, zwart gebrand, vlak gestreken.
Het koper ís niet het kruis: het koper omgééft het kruis, spaart de contouren van het kruis uit, laat zien waar het kruis is, was. Het kruis is een opening, geeft ruimte, een mogelijkheid om te zien waar het om gaat.”

Het centrum van het kruis is een gouden cirkel: de opening naar God. “De verticale lijn linksonder strekt zich uit naar de aarde, de lijn rechtsboven reikt naar de hemel. Geen lijn is even lang, de duiding van het kruis is vol leven. De twee bovenste horizontale armen strekken zich zegenend uit.”

Reageren is niet mogelijk