’I Still Haven’t Found…..’.

Volgend jaar weer een top 2000-dienst op oudejaarsdag in de Vredehorst. Voor nu even wat aandacht voor de Ierse popgroep U2, één van de hofleveranciers van de lijst.

Top 2000 is het jaarlijkse radioprogramma van het Nederlandse radiostation NPO2, waarin de tweeduizend populairst bevonden platen achter elkaar worden gedraaid tussen Kerst en Oud en Nieuw. De stemweek aan het begin van december bepaalt ieder jaar opnieuw de lijst. U2 staat er ook dit jaar weer in met 21 nummers. Op één van die nummers stem ik ieder jaar ’I Still Haven’t Found What I’m Looking For’.
U2 is een Ierse rockband met Bono (Paul David Hewson), zang en gitaar, The Edge (David Howell Evans) op gitaar, piano, bas en soms zang, Adam Clayton op bas en soms gitaar en Larry Mullen jr. op drums. Deze bezetting is van het begin af ongewijzigd gebleven, wat op zichzelf al uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. In 1976 werd U2 opgericht. De zeventiger jaren zijn de tijd van de punkrock en new wave. De boodschap in deze muziek is nihilistisch en pessimistisch van aard. De vraag of de wereld 1984 van de schrijver George Orwell gaat halen, is dan nog maar de vraag. U2 komt in een tijd van doemdenken heel tegendraads met een eigen geluid en bijzondere inhoud. Het harde van de punkrock wordt verbonden met het melodieuze van new wave, maar vooral de inhoud van de liederen is radicaal anders. De teksten zijn vervuld van hoop, omdat er thema’s als geweldloosheid en gerechtigheid worden aangesneden vanuit het christelijk geloof.

De leden van U2 hebben samen in Dublin op een experimentele school voor alle gezindten gezeten. Dat wil al heel wat zeggen in een land waarin jarenlang een burgeroorlog tussen Katholieken en Protestanten heeft woedt. De Protestanten werden gesteund door de Engelsen en de Katholieken waren vooral Iers georiënteerd. Op hun album ‘War’ uit 1983 zingt U2 over ‘Sunday, bloody Sunday’. In het lied gaat het over zondag 30 januari 1972 als Engelse soldaten optreden tegen de protesterende Katholieke inwoners van Noord-Ierland. Er worden dertien mensen doodgeschoten en vijftien raken er zwaar gewond. In een oorlog als deze zijn er geen winnaars, maar alleen verliezers. De mensen in Ierland zijn na de vele bomaanslagen en militaire operaties immuun voor geweld geworden en volledig lam geslagen door het vele bloed vergieten. In het refrein van ‘Sunday bloody sunday’ wordt gezongen dat aan ‘the Victory Jesus claimed’ geen vorm gegeven kan worden door ‘kerkelijke‘ groeperingen die met elkaar in oorlog zijn. De hoop wordt uitgezongen dat ze op ‘New Years day’, hoewel ze verdeeld zijn, toch eens één kunnen worden. Inmiddels weten dat het nu beter gaat in Noord-Ierland, maar bij het doorvoeren van de Brexit duiken opeens de oude spanningen toch weer op.

Het is onmogelijk om alle nummers van U2 hier te beschrijven en in hun tijd te plaatsen. Daarom maak ik een sprong naar het derde album uit 1987 ‘The Joshua tree’, waarop mijn lievelingsnummer ’I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ staat. Het gaat over de reis die iemand maakt in het leven. Er zijn bergen beklommen, lippen gekust, engelen gesproken en zelfs de hand van de duivel is geschud, maar er is nog niet gevonden waar naar uitgekeken wordt in het leven. Na het lange ‘I Still haven’t Found….’volgen dan de woorden dat het Koninkrijk zal komen. ‘The Kingdom comes…’Het hele lied is het onvervulde verlangen van een gelovig mens die de nieuwe wereld van God nog niet gevonden heeft en die alleen kan vast houden aan de belofte waarin alle kleuren in elkaar zullen vloeien tot een wit licht. Het kruis van Jezus is onderweg het tussentijdse teken van hoop, maar ook een richtingwijzer naar de toekomst. Zo wordt het geloof neergezet als een pelgrimstocht waarvan het onderweg zijn belangrijker is dan het doel. In het boek ‘Surrender’, de nieuwe autobiografie van Bono, schrijft de zanger dat het zoeken naar die werkelijkheid van God zich in vele vormen kan voordoen. Het zoeken naar ware vriendschap, het onderweg blijven in je relatie, en het nooit vastleggen van je eigen geloofswaarheid. Alles stroomt en is in beweging. Hij beschouwt dit nummer als hun enige gospel, die ze in New York hebben opgenomen met het zwarte gospelkoor ‘The New Voices of Freedom’ en gezongen hebben tijdens het legendarische concert in Madison Square Garden. Het is allemaal terug te zien op YouTube. ’I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ staat dit jaar op nummer 143 in de Top 2000.

Reageren is niet mogelijk