Muziek terwijl u kerkt

Inmiddels een aantal maanden verder in coronatijd, blikken wij als muzikale medewerkers terug op een periode waarin veel is gebeurd. Ineens was het stil in de kerk. Geen muziek, geen samenzang. En wat nu?

Gelukkig zijn de harten van de gemeente blijven zingen, en doen we dat tot op de dag van vandaag met volle overgave voor God. We zetten voorzangers in om de lofzang gaande te houden, en ook de Vredehorstband heeft zich laten horen tijdens de startzondag. Zo hopen we ook in de komende diensten voor iedereen iets aan te kunnen bieden, zodat elk gemeentelid op zijn of haar manier bezinning, gebed en lof in de muziek kan terugvinden.

Het is moeilijk om de natuurlijke drang van meezingen te onderdrukken, en luisterend de dienst mee te maken. Je zult wellicht het gevoel kennen; het is alsof je naar een concert van een ander aan het luisteren bent, terwijl je normaal schouder aan schouder luidkeels meezingt. Het samen zingen als gemeente wordt beperkt tot maximaal 4 zangers per dienst, en dan is het aan de gemeente om te luisteren.

Hoe ga je dan om met het jaarthema, “Laat je horen!”, als dat eigenlijk nog niet volop kan?

Misschien is het aan ons, als muzikale medewerkers om ons te laten horen voor de gemeente. Misschien is het aan elk gemeentelid individueel om hier invulling aan te geven en zelfs te kijken naar uitdagingen hierin. Pak die gitaar weer eens een keer op, ga eens zingen in de open lucht in plaats van op de zolderkamer. Of ga juist ontdekken, niet in het “laten horen”, maar in het “laten” en “horen”. Open je oren, zoek naar wat nou zo mooi is in dat ene lied, waarom dat raakt. Deel het met anderen, zodat we met elkaar, als gemeente, mogen zoeken naar wat muziek voor ons allemaal kan doen.
Met deze gedachte zijn wij uiteraard ook aan het kijken hoe we verdere projecten kunnen gaan opzetten. We willen graag een Kids Praise gaan organiseren, we gaan meewerken aan de kerkschooldienst, we zoeken naar mogelijkheden voor een projectkoor, en zo komen er steeds meer ideeën opborrelen. We hopen op heel veel moois dit jaar.

Met een hartelijke groet,
Anne Verhart en Aliena van Dalen

Reageren is niet mogelijk