Opstandingsplant -De Roos van Jericho

Pasen is een wonderlijk feest.
Jezus is gestorven, maar Hij leeft.
De zon, die we hebben opgebouwd laat dat ook zien.

Het cadeautje van vanmorgen droogt op in de zon, maar met water erbij is er opeens weer leven. Het is de opstandingsplant.  Het lijkt op een vogelnestje, een bolletje touw. Het ziet er grauw en grijs en verschrompeld uit. Er zit geen leven in!

Maar we vergissen ons. Want als ik op dit bolletje kokend water giet, dan hebben we over 20 minuten een prachtige, frisse en groene plant. Een rare plant is het! Want welke plant is bestand tegen kokend water! En welke plant kan zelfs honderden jaren – zonder water – toch in leven blijven?

In Nederland noemen wij deze plant: de Roos van Jericho. Zo noemden de mensen in het Oude Testament dit plantje ook. Bij Jesaja vinden we de tekst: “Laat de woestijn en het dorre land zich verheugen, want de wildernis zal bloeien als een roos.” (Jes.35:1)

Er zijn tijden geweest waarop dit plantje erg populair was. Sommige oude Duitse boerengeslachten hebben het plantje al eeuwenlang in hun bezit. Het gaat over van vader op dochter en van moeder op zoon. In enkele plaatsen in Duitsland noemt men deze plant ook de “Christusroos” en plaatst men de Roos van Jericho op de vooravond van Kerstmis bij de kerststal of onder de kerstboom. ’t Water, waarin de Roos van Jericho weer tot leven komt, wordt gebruikt om allerlei kwaaltjes te bestrijden.

De Roos van Jericho, de Christusroos, een wonderlijke plant, omgeven door tal van legenden.
Zo zou het plantje zijn eeuwig leven te danken hebben aan het feit dat hij Jezus en zijn ouders tot voedsel heeft gediend, toen ze op de vlucht waren voor die bizarre Koning Herodes.
Een wonderlijke plant, zo lijkt hij dood, zo is hij weer levend.
En als de regen valt is binnen een half uur de grond bedekt met een groen tapijt. En als je er genoeg van hebt, dan leg je ’t plantje weer op de hete verwarming of boven op de kachel en binnen 10 minuten is ’t weer een grauw grijs en verschrompeld bolletje!

JEZUS VAN NAZARETH – DE ROOS VAN JERICHO

Ook Jezus van Nazareth is als de roos van Jericho. Na het kruis is Jezus naar het graf gedragen, maar weer als Levende onder ons.
Hij is niet iemand van dertien in een dozijn. Je hoort het de mensen ook zeggen: “is dat niet de zoon van een timmerman? Wat moet God nou met een krullenjongen? Waar kom je vandaan? Oh. Ik zie het al, uit dat achterlijke Nazareth, waar de mensen plat praten”.
En de evangelist zal later zeggen: in zijn eigen vaderstad kon Jezus geen enkel wonder doen, omdat de mensen Hem niet zagen zitten.
Maar later zal blijken dat zijn woorden 2000 jaar geleden de wereld voorgoed heeft veranderd.

33 jaar is Hij maar geworden. 30 jaar op de achtergrond en 3 jaar, dat is duizend dagen om zijn Evangelie uit te dragen. Blijkbaar heb je niet zoveel tijd nodig om een onvergetelijke en onvergelijkbare indruk achter te laten! Hij lijkt op dat kleine dode bolletje, dat telkens onverwachts weer tot leven komt.

Reageren is niet mogelijk