Het is in Drenthe Vincent van Goghjaar. Op dinsdag 11 september 1883 – vandaag precies 140 jaar geleden – stapt Vincent van Gogh (1853-1890) op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verblijft enkele weken in Hoogeveen en trekt vervolgens naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord. Ook maakt hij een dagtrip naar Zweeloo. Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf een groot aantal werken maakte, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan.
In het Drents museum start op maandag 11 september de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent-van Gogh in Drenthe’. Zijn omzwervingen door Drenthe worden door zijn oeuvre uit 1883 te tonen op de voet gevolgd. Er zijn naast de tentoonstelling vele activiteiten gepland. Surf daarvoor naar de website: https://www.drenthe.nl/cultuur-erfgoed/van-gogh.
Zelf mag ik op woensdag 7 februari 2024 een avond leiden over het thema ‘Vincent van Gogh als evangelist’ in de Hervormde kerk van Hollandscheveld. Dit kerkje heeft van Gogh getekend vanaf de begraafplaats die er achter ligt. De als schilder -pas na zijn dood- zeer beroemd geworden Vincent van Gogh wilde aanvankelijk net als zijn vader predikant worden. Dat is hem nooit echt gelukt. In Engeland trad hij wel op als hulpprediker en in de Borinage, het mijngebied in het zuiden van België, als evangelist. De radicale wijze waarop hij zich aan de arme mijnwerkersgezinnen gaf, bracht hem in België bijna bij zijn ondergang. Hij werd daar als evangelist ontslagen. De vroomheid die hij toen echter aan de dag legde heeft hij nooit echt losgelaten, maar het heeft in hem als schilder wel plaatsgemaakt voor een nieuw inzicht in het doorbreken van het licht dat voor hem niet los stond van de opgestane Christus. Hij heeft dat inzicht nog weer later aangevuld en vermengd met boeddhistische opvattingen over de natuur. De inhoud van zijn brieven en de symboliek in zijn schilderijen geven dat aan. De vele zaaiers, het overvloedige zonlicht, en de boeketten zonnebloemen laten het allemaal zien.