ZONDAG 1 – Zeg eens nee!

Als kinderen iets serieus willen afspreken dan doen ze er een hoop beloftes bij. Bijvoorbeeld een pinky swear (dat je elkaar met grote ogen aankijkt en de pinken om elkaar heen haakt). Of je belooft het met twee vingers in de lucht. Ook volwassenen kunnen soms iets doen om hun beloftes en afspraken extra lading te geven. Een handdruk, een knikje, of gewoon heel veel woorden gebruiken.

Ja = Ja
Weet je dat er in de bijbel staat “Laat uw ‘ja’ een ‘ja’ zijn en uw ‘nee’ een ‘nee’.”? Als we dat opvolgen? Dan hebben we verder geen gekkigheid nodig! Je woord is dan gewoon betrouwbaar.

Jezus zegt drie keer “nee”.
Toch is “nee” zeggen wel moeilijk. Zeker als iemand je probeert te overtuigen en zegt: “ah… toe nou?” of als het eigenlijk ook wel heel verleidelijk is om wel “ja” te zeggen. In de dienst horen we vandaag twee bijbelverhalen. Eén over Adam en Eva in het paradijs, en één over Jezus. In het eerste verhaal lukt het niet om “nee” te zeggen. Maar in het tweede wel! Jezus zegt het zelfs drie keer!
Weet je waarom het hem lukte? Om dat door “nee” te zeggen tegen de duivel die hem allerlei dingen liet zien, er voor Jezus ruimte kwam om “ja” te zeggen tegen iets anders.

Soms moet je nee zeggen, zodat je ruimte krijgt om ergens anders “ja” tegen te zeggen.

De Challenge voor deze week voor ons allemaal is om dat te oefenen. Zeg deze week “nee” tegen iets, zodat er ruimte komt om bezig te zijn met God en welke plek hij in je leven mag hebben. Zeg dus “nee” tegen de talkshow op televisie. Zeg eens “nee” tegen het koekje bij de koffie en denk tijdens het koffiedrinken aan dat je bij God mag horen. Zeg eens “nee” tegen je werk of familie, zodat je ruimte hebt om “Ja!” te zeggen tegen wat er op je pad komt: een gedachte van de Heilige Geest, een mens op je weg.

Reacties zijn gesloten.