Zondag 26 januari is de Avondmaalscollecte, de 1e collecte, bestemd voor de Stichting TitanE uit Houten.
TitanE betekent brug, een brug tussen Nederland en de Molukken. Deze stichting bestaat uit Molukse en Nederlandse vrijwilligers, die werken aan ontwikkeling en armoedebestrijding in één van de armste delen van Indonesië, de Molukken, en dan speciaal de Banda eilanden.
We kennen allemaal nootmuskaat, wellicht één van de meest gebruikte kruiden in de Nederlandse keuken. Lekker op bv bloemkool. Maar weten we ook waar het vandaan komt? Nootmuskaat is een nootje dat je kunt raspen. Er omheen zit een dun roodachtig vliesje, de foelie. Minder bekend in de Nederlandse keuken, maar ook lekker.
Vijf jaar geleden hielden we ook een collecte voor dit doel en dat was voor mij op z’n minst een eye-opener. Want nootmuskaat komt van de nootmuskaatboom die eeuwenlang alleen op de Banda eilanden groeide, in een tropisch klimaat en in vulkanisch gebied.
In de 16e eeuw werd het ontdekt door de Portugezen en in de 17e eeuw door onze Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC.
Nootmuskaat bleek de status van goud te hebben en zo werd het oorlog, gewonnen door de VOC. Daarop werden de Banda eilanden geplunderd en uitgemoord.
De Banda-eilanden zijn een kleine eilandengroep in de Banda zee, behorend bij de eilandengroep Molukken, in de provincie Zuid-Molukken. Tot het begin van de 19e eeuw was dit de enige plek waar nootmuskaat en foelie werd geteeld.
Inmiddels worden er ook nootmuskaatbomen geteeld in Maleisië en in Sri Lanka en op het West-Indische eiland Grenada. De handel is vooral in handen van Chinese handelaren in Indonesië. Slechts een klein deel van de opbrengst van de handel komt bij de boeren terecht.
Tegelijkertijd is de markt veranderd en ook het klimaat. Dat betekent dat er eisen worden gesteld aan export en het transport en dat bijvoorbeeld drogers nodig zijn waar eerder de nootmuskaat in de buitenlucht kon drogen.
De stichting TitanE ondersteunt boeren bijvoorbeeld door adoptie van nootmuskaatbomen op de Banda eilanden, het instellen van pakhuizen op Ambon, om de kwaliteit van de nootmuskaat te waarborgen voor de export en manieren om nootmuskaat te drogen, zodat het geschikt is voor de export.
Om de boeren te ondersteunen wordt ook gewerkt met kleine leningen, vouchers van bijvoorbeeld 100 euro, die na anderhalf jaar met rente terug worden betaald. Dit omdat de boeren lokaal geen lening kunnen afsluiten. Daarnaast verkoopt de stichting zakjes met nootmuskaat en foelie voor 4,50 euro. Deze zijn leuk als attentie en zijn ook nog eens voor een goed doel!
Meer informatie kunt u vinden op de website van de Stichting TitanE (zie ‘lees verder’).
Met deze ondersteuning krijgen de boeren meer inkomsten en vooral een eerlijke prijs voor hun oogst.
Van harte aanbevolen dus.
Behalve via Scipio, de QR-code en via de collectezak kunt u uw bijdrage ook storten op NL03 RABO 0373 7126 77 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente, o.v.v. Stichting TitanE.
Nies Muis, coördinator Centraal Overleg Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking.